Wat zijn APK-keuringen en waarom is het nodig voor uw auto?

APK Tilburg

Wanneer u een auto koopt, moet u het onderhoud ervan in het oog houden. Bij auto-onderhoud gaat het er niet alleen om dat de motor steeds optimaal presteert en dat er geen lekken of andere problemen zijn aan de binnenkant, maar ook dat alles er van buitenaf goed uitziet en aan bepaalde minimumnormen voldoet. U vraagt zich misschien af waar APK precies voor staat en wat een APK-keuring is? Hier vindt u alles wat u moet weten over APK-keuringen voor auto’s, inclusief details over wat er tijdens een keuring gebeurt en waarom ze zo belangrijk zijn.

Wat is een APK keuring en wat wordt er gecontroleerd?

APK staat voor ‘Ministerie van Verkeer’. Dit is een jaarlijkse keuring die u op uw eigen auto kunt uitvoeren om te zien of deze aan bepaalde normen voldoet. APK-keuringen zijn in de eerste plaats bedoeld om ervoor te zorgen dat auto’s op de weg veilig zijn, maar er wordt ook op andere zaken gecontroleerd.

Wanneer moet uw auto een APK krijgen

Als u uw auto tweedehands heeft gekocht, moet u een APK-keuring laten uitvoeren. Het eerste wat u moet weten is dat de auto drie jaar of ouder moet zijn. Als u een gloednieuwe auto hebt gekocht, moet u hem waarschijnlijk toch laten keuren. Een belangrijk ding om te begrijpen over APK-keuringen is dat u ze niet willekeurig kunt doen. U moet de auto ten minste elke 12 maanden laten keuren (of voor de derde verjaardag van de auto, wat het eerst gebeurt). U kunt de auto ook alleen laten keuren bij een erkend keuringsstation.

Moet u uw auto laten keuren voor de APK?

Ja, dat is verplicht. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de APK alleen een visuele inspectie is. De keurmeester maakt geen proefrit met de auto en gaat niet over de motor. De inspecteur zal controleren op schade, roest, versleten banden en alle andere zaken die de veiligheid van de auto kunnen beïnvloeden. Hij zal ook controleren of de registratie van de auto geldig is. De inspecteur zal ook controleren of de auto een APK-certificaat heeft.

Conclusie

Als uw auto niet door de APK komt, zal hij niet op de openbare weg mogen rijden. In plaats daarvan zal hij naar een garage of een andere parkeerplaats moeten worden gebracht en kunt u een boete verwachten. U zult ook moeten zorgen voor eventuele reparaties die nodig zijn voordat de auto weer mag rijden. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de APK alleen een visuele inspectie is. De inspecteur zal de auto niet meenemen voor een proefrit en zal de motor niet bekijken. Hij zal ook controleren of de auto een APK-certificaat heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.