Met een taxi reizen in Haaglanden

Taxi naar Delft

 

 

Het was een beetje koud en regenachtig op die maandagochtend, maar met de belofte van zonnig weer op komst naar Delft, was het toch erg mooi. Het was jaren geleden dat ik voor het laatst in Delff was geweest, dus het voelde fijn om weer terug te zijn. Het is een van mijn favoriete steden in Nederland. Mijn vriend Pim nam me mee naar de Van der Vekens Kerk voor een orgelconcert terwijl we in de stad waren om vrienden te bezoeken. De kerk dateert uit 1738 en heeft houten galerijen van twee verdiepingen rond een vierkant schip met een tromp looge (grote toren) boven de kruising. Deze dag waren we er echter niet voor het orgel, maar voor een concert met Nederlandse muziek, gespeeld door amateurs onder leiding van Willem van Otterloo. Kerkdiensten bijwonen als onderdeel van je Nederlandse erfgoed is iets wat door veel verschillende etnische groepen in Nederland kan worden gedaan, of je nu protestant of katholiek bent, en ongeacht je eigen persoonlijke opvattingen over God. Het is niet ongewoon in Nederland dat iemands familie en vrienden samen de diensten bijwonen als ze van buiten de stad of uit een andere stad komen, waar ze normaal gesproken maar één keer per jaar komen, of minder vaak als ze zelf lokaal wonen. De taxi naar Delft was snel en comfortabel. Er zijn openbare kerken in het hele land die gratis concerten aanbieden op zondagmiddag of andere wekelijkse evenementen zoals bingo of andere spelletjes waarbij prijzen worden toegekend aan degenen die elke week spelen als onderdeel van hun lidmaatschapsgeld. En er

Nederlandse muziek in Nederland

Nederlandse muziek is een beetje anders dan de rest van Europa, vooral vanwege de taal. Het Nederlands heeft veel minder klinkers dan het Duits, Frans of Italiaans en heeft een heel andere woordvolgorde dan het Engels. Dit heeft geleid tot veel unieke woorden en uitdrukkingen, die zijn gebruikt in verschillende soorten muziek, voornamelijk volksmuziek.

Nederlanders staan bekend als zeer muzikaal. Nederlanders zijn de op één na grootste consumenten van opgenomen muziek ter wereld, met het grootste marktaandeel in de audiovisuele sector, met name de installatie van thuisbioscopen. Verschillende draagbare audiospelers met audiovisuele inhoud zijn ook populair. In Nederland is de markt voor muziekinstrumenten en bladmuziek vrij klein, aangezien de meeste mensen thuis muziekinstrumenten bespelen.

Orgelconcerten en schuurwerk

Ik ging ook naar een orgelconcert in een kerk in Delft. We zaten in een kleine kerkbank met een orgel vooraan, dus het was een beetje alsof we in een muziekdoos zaten. Het orgel was vanuit ons perspectief niet zichtbaar, maar zat aan de achterwand van de kerk. Het concert werd gespeeld door een amateurorkest onder leiding van Willem van Otterloo. Ik had hem al eerder zien spelen, dus het was leuk om hem te ontmoeten en na afloop met hem te praten. Hij vertelde me dat hij het erg leuk vindt om orgelconcerten te doen, maar hij speelt ook graag fluit, accordeon en andere dingen. Het orgel in deze kerk dateert uit 1738 en werd aan het eind van de 18e eeuw in de kerk geplaatst. Het heeft zeven klavieren en is een van de oudste orgels in Nederland. Het orgel werd in de jaren 1980 gerestaureerd en is een van de mooiste voorbeelden van 19e-eeuwse orgelbouw. Orgelorgels worden in Nederland al sinds 1500 gebruikt en waren een belangrijk onderdeel van het religieuze leven. In de 19e eeuw nam de populariteit van muziek echter toe en werd het orgel geleidelijk vervangen door de piano. Tegenwoordig gebruikt men het orgel voor concerten en soms voor orgellessen.

Vingerhapjes tijdens kerkdiensten

In Delft heb ik ook diensten bijgewoond in een kerk die tijdens de dienst vingerhapjes had. Iedereen koos een hapje uit een schaal en dat moest je delen met een buurman of buurvrouw. Ik weet niet meer wat ik gedeeld heb, maar het was erg leuk om iets te knabbelen te hebben tijdens de dienst. Ik denk vaak aan de Nederlanders die ik heb gekend en die zeer gelovig zijn en bijna elke dag de dienst bijwonen, soms met een vingerknabbeltje, soms niet. Zij schijnen het heel belangrijk te vinden om minstens één keer per dag in een gebedshuis te zijn, hoewel ze misschien niet eens weten waarom.

Conclusie

Over het geheel genomen zijn Nederlanders een zeer vriendelijk en open volk, waar je gemakkelijk mee om kunt gaan. Ze hebben een zeer ontspannen manier van leven, en ze hebben geen airs and graces over zich, in tegenstelling tot de mensen uit de hogere klasse en cultuur van het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten, die vaak erg snobistisch en onbeleefd zijn. Nederlanders zijn ook erg goed in het maken van geïmproviseerde kunst, zoals windgongen van oude sleutels, of windmolens van oude banden, of houten schoenen en andere vormen van objectkunst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *